Hints • Hoogmoed

Volgens de overlevering zou dit boek het geheim van professor Hoogmoed bevatten: het recept voor goud! Weet jij de code te kraecken? Waar zou je moeten beginnen?

Hints zijn handig voor als je er even niet uitkomt maar klik niet te ver door! Lees stap voor stap en probeer de puzzel na iedere aanwijzing weer verder zelf op te lossen, zodat je niks voor jezelf verklapt.

De Hints

De Start

De Gouden Sleutel

Het Oog

De Puzzelstukjes

De Hand

Pijlen Wijzen De Weg

De Start

Aanwijzing 1:

Het gouden staafje zit vast. Hoe kun je dit uit het boek krijgen?
 

Oplossing 1:

Door de schuifjes aan de zijkant van het boek in de juiste stand te plaatsen, kun je de gouden sleutel uit het boek halen. Hoe zou je de juiste stand kunnen bepalen?
 

Aanwijzing 2:

Er zijn vier schuifjes, zie ergens anders op het boek iets waar je een aanwijzing in vier delen voor de juiste stand uit zou kunnen halen? En waar staan die symbolen eigenlijk voor?
 

Oplossing 2 - deel I:

Het verhaal op de bovenkant van het boek bestaat uit vier alinea’s, elk van deze alinea’s bevat een cryptische omschrijving voor de stand van de schuifjes.Open het tweede deel van de oplossing pas als je de cryptische aanwijzingen niet kunt ontrafelen.
 

Oplossing 2 - deel II:

In iedere alinea zit een cryptische verwijzing naar een sterrenbeeld verstopt:
De schim op de rotsen is een steenbok ♑︎
Hij is niet het enige nageslacht, maar een tweeling: ♊︎
De gedaante met zuurstofgebrek verwijst naar waterman ♒︎
Het hout dat verderop kraakt, maar geen boom is, is de boog van een boogschutter ♐︎
De symbolen van deze sterrenbeelden zijn de standen voor de schuifjes: ♑︎ ♊︎ ♒︎ ♐︎
Je kunt dan de sleutel uit het boek krijgen.
 

De Gouden Sleutel

Aanwijzing:

Is het je opgevallen dat de sleutel een aantal kenmerkende vormen bevat? Waar zie je deze vormen terugkomen op het boek?

Oplossing:

De bijzondere vormen op de sleutel vind je terug rondom de woordzoeker, als je de sleutel hier netjes oplegt, verschijnen er een aantal woorden. Waar zouden deze woorden naar verwijzen?

Het Oog

Aanwijzing:

Er zit een gat in het oog, is er iets dat daar in past?

Oplossing:

De gouden sleutel past in het oog. Als je de sleutel erin stopt en vervolgens draait, kun je deze knop eruit halen. Wat vind je achter deze knop?

De Puzzelstukjes

Aanwijzing 1:

Als je de puzzel maakt heeft de puzzel een specifieke vorm en afmeting, komt deze je bekend voor?
 

Oplossing 1:

De puzzel is rond en past in de cirkel op de onderkant van het boek.
 

Aanwijzing 2:

Er zit een gaatje in de puzzel, wat zie je hierdoor?
 

Oplossing 2 - deel I:

Door het gaatje kun je steeds één van de maanstanden zien, zie je deze nog ergens anders terug? Open het tweede deel van de oplossing pas als je niet kunt achterhalen hoe je aan de maanstanden kunt komen.
 

Oplossing 2 - deel II:

Onderop de staafjes die horen bij de sterrenbeelden staan maanstanden. Als je de staafjes in de juiste stand hebt staan (de standen waarbij je de gouden sleutel uit het boek kunt halen) achterhaal je daarmee de standen waarin je de puzzel moet draaien. De vinger wijst dan naar een symbool. Waar zie je deze symbolen verder terugkomen?
 

Let op: zorg dat je eerst oplost wat je met de gouden sleutel en de woordzoeker kunt uitvinden.

Aanwijzing 3:

Er staan op de puzzel ook een aantal cijfers op de rand, kun je hier misschien nog iets mee uitvinden?
 

Oplossing 3 - deel I:

Aan de zijkant van het boek, boven de hand, vind je de vermeende chemische formule voor het vervaardigen van pyriet, maar hij is onvolledig, op de plaats van de X hoort FeS2 te staan. Op de rug van boek staat dat FeS2 gelijk is aan het boek-symbool. Combineer je deze twee formules dan staat er dus ook dat het boek symbool gelijk is aan X. Dit is dus de stand waarin je de puzzel moet draaien om achter de waarden van alle andere symbolen te komen.
 

Oplossing 3 - deel II:

Als je de puzzel in het cirkel in de juiste stand draait kom je achter de waarden van de symbolen, de waarde van de vier symbolen die door de maanstanden zijn aangewezen zijn:
Doodshoofd is 8
Perkament is 2
Hand met vlammetje is 4
Kaars is 6

Het cijferslot heeft drie cijfers, je hebt nu vier cijfers gevonden, welke van de vier zou je moeten gebruiken, en in welke volgorde?

De Hand

Let op: zorg dat je eerst het uitgevonden wat je in de woordzoeker te weten kunt komen én, welke kennis je haalt uit de puzzelstukjes

Aanwijzing:

Op alle vingers staan symbolen, waarvan een aantal je bekend voor moeten komen en waar je meer van weet, en hoe heten de vingers eigenlijk?

Oplossing:

In de woordzoeker heb je in deze volgorde (want genummerd met I, II en III) de volgende woorden uitgelicht met de gouden sleutel: pink, ring en wijs.
Op de pink vind je één symbool, waarvan je de waarde kent: de hand met het vlammetje, met waarde 4.
Op de ringvinger staat het perkament-symbool, met waarde 2
En op de wijsvinger staat het doodshoofd-symbool, met waarde 8.

Daarmee heb je alle kennis om het cijferslot te openen!

Pijlen Wijzen De Weg

Aanwijzing:

Er staan pijltjes op de voorkant van het boek, maar er lijkt een deel te ontbreken, welke vorm herken je hier in.
 

Oplossing - deel I:

De achterkant van de oogknop heeft dezelfde vorm als het deel van de pijltjes dat ontbreekt en er staan pijltjes op, daarmee wordt het patroon compleet. Wat zouden de pijltjes betekenen?
 

Oplossing - deel II:

Als je het staafje wat voorkomt dat je het boek kunt openen in de richtingen aangeven door de pijltjes beweegt, zul je het staafje er uiteindelijk uit kunnen halen en het boek kunnen openen!