Hints • Hebzucht

Volgens het verhaal van Kapitein Hebzucht zit er een begin van een vermogen in de schatkist verborgen. Maar… hij zit op slot!
Weet jij de code te kraecken?
Waar zou je moeten beginnen?

Hints zijn handig voor als je er even niet uitkomt maar klik niet te ver door! Lees stap voor stap en probeer de puzzel na iedere aanwijzing opnieuw, zodat je niks voor jezelf verklapt.

Stap 1

De Start

Stap 2

Domino’s

Raadsel der Papegaaien

Scherven wijzen de weg

Geheimschrift

Schatkaart

Draaiknop

Stap 3

Het Slot

De Start

Aanwijzing:

Het klinkt alsof veel verstopt zit in de schatkist van Kapitein Hebzucht, zie je een mogelijkheid daarbij te komen?

Oplossing:

Als je de dominosteen op de knop in het onderste paneel naar de juiste stand draait, zal je de knop eruit kunnen halen en komen er allerlei voorwerpen te voorschijn. Kun je hier iets mee?
Domino stenen

Aanwijzing 1:

Zie je op de box plekken waar je de dominostenen op kunt leggen? En wat zou dat eiland betekenen?

Oplossing 1:

Als je de dominostenen in de juiste volgorde neerlegt op de bodem van de box ligt het getal 1 op het eiland.

Aanwijzing 2:

Eén van de dominostenen is anders dan de andere. kun je een plek op de box vinden waar dit van pas zou kunnen komen?

Oplossing 2:

Op de zijkant met het geheimschrift is een gleufje waar de dominosteen precies in past, je kunt dan lezen O = 8, op welk paneel komen deze twee tekens terug.

Raadsel der Papegaaien

Aanwijzing 1:

Is het je opgevallen dat de staafjes vier verschillende kleuren hebben. Waar zouden deze kleuren van pas kunnen komen?

Oplossing - deel 1:

Als je het raadsel van de Kapiteinen oplost, en de gekleurde staafjes in het gleufje bij de juiste persoon steekt maak je daarmee het paneel van de schatkaart compleet.
Open het tweede deel van de oplossing pas als je het raadsel niet op kunt lossen!

Oplossing - deel 2:

Kapitein Groenbaard heeft een blauwe papegaai, Kapitein Roodbaard heeft een groene papegaai, Kapitein Geelbaard een rode papegaai en Kapitein Blauwbaard een gele.

Uitgebreide oplossing

Maak een schema van 4 x 4 vakjes. Zet horizontaal de kapiteins erin, en verticaal de papegaaien. Ga daarna als volgt te werk:
Roodbaard zegt: niemand van ons heeft de juiste kleur papegaai gekregen. Hierdoor krijgt iedereen in het schema van 4 bij 4 een minnetje bij zijn eigen naam en de overeenkomstige kleur papegaai.

Het maakt de persoon met de blauwe papegaai op de schouder niet uit welke kleur hij heeft, maar kapitein roodbaard zegt hierna dat die persoon tenminste wél een primaire kleur op z’n schouders heeft. Hieruit kun je afleiden dat roodbaard géén primaire kleur op zijn schouder heeft, en hij heeft dus een groene papegaai op z’n schouder. In je schema kun je daar nu een plusje zetten (en aangezien niemand verder dus een groene papegaai heeft, bij de rest een minnetje voor de groene papegaai)

Geelbaard is het volledig oneens met de kapitein met de blauwe papegaai op zijn schouder, hij zegt namelijk dat ‘ie het liefst alles in zijn eigen kleur heeft. Hieruit kun je afleiden dat kapitein geelbaard in ieder geval geen blauwe papegaai op z’n schouder heeft. De groene zat al bij roodbaard, en hij heeft zeker niet zijn eigen kleur geel) dus kapitein geelbaard heeft de rode papegaai. Zet hier ook een plusje in het schema(en minnetjes bij de rest voor de rode papegaai).

Dan blijft kapitein groenbaard en kapitein blauwbaard over, en papegaaien in de kleuren blauw en geel. Kapitein blauwbaard kan niet zijn eigen kleur papegaai hebben, daar stond al een minnetje, dus kapitein blauwbaard heeft de gele papegaai en dan blijft de blauwe papegaai over voor kapitein groenbaard.

 

Scherven wijzen de weg

Aanwijzing 1:

Is je tijdens het puzzelen opgevallen dat er soms ook iets op de achterkant staat?

Oplossing 1:

Op de achterkant van de puzzel staat:

MEEEHHR ESLHERA MET DEZE SLEUTEL
TLKEIIK DEUTMFE = KUN JE HET
EUNGSTN ZTJECK GEHEIMSCHRIFT KRAKEN

Dus los hiermee het geheimschrift op voor een nieuwe hint om de code te kunnen kraken.

Aanwijzing 2:

 Leg de puzzelstukjes in elkaar, wat staat erop afgebeeld en zie je nog iets anders vreemds aan de puzzel?

Let op: los eerst het geheimschrift op voor je verder leest bij Aanwijzing 3.

Aanwijzing 3:

Als je het geheimschrift juist hebt ontcijferd kun je met deze hint en de gaten in de puzzel weer een stapje dichterbij het openen van de box komen.

Oplossing:

Als je de puzzel in het paneel met het KRAECK-logo legt met het noorden van kompas wijzend naar het eiland (de hint van het geheimschrift is immers: HET EILAND IGT IN HET NOORDEN), kun je door de gaten in de puzzel de woorden schip, eiland en doodshoofd lezen. Ken je al een waarde voor één van deze symbolen? Hoe kom je aan de waarden van de andere symbolen en waar zijn deze voor?

Geheimschrift

Aanwijzing 1:

Het geheimschrift is incompleet, herken je de vorm van het ontbrekende deel van de tekst?

Oplossing 1:

Op de binnenkant van de knop met de dominosteen uit de bodem staat de rest van de tekst, leg je knop in de juiste richting op dit paneel om de volledige tekst van het geheimschrift te kunnen lezen.
Let op: los eerst de puzzel op voor je de Aanwijzing 2 leest.

Aanwijzing 2:

Met de sleutel op de achterkant van de puzzel zou je het geheimschrift moeten kunnen lezen

Oplossing 2:

Als je de tekst juist hebt ontcijferd staat er in het geheimschrift HET ONBEWOONDE EILAND LIGT IN HET NOORDEN! Waar vind je een eiland, en waarop is een windroos te vinden?

Schatkaart

Let op: zorg dat je eerst het raadsel met de vier gekleurde staafjes en de puzzelstukjes op hebt gelost.

Aanwijzing 1:

Er is, als je de stokjes in de juiste volgorde in het raadsel hebt gestoken, maar één manier waarop je de route van de schatkaart kunt doorlopen. Wat kom je onderweg in het doolhof tegen?

Aanwijzing 2:

Als je de route op de schatkaart volgt, kom je langs allerlei symbolen. Welke symbolen worden ergens anders op de schatkist ook genoemd?

Oplossing:

Eerder heeft de puzzel van het kompas de woorden eiland, schip en doodshoofd uitgelicht. Als je de route van de schatkaart volgt, kom je deze symbolen in een andere, de juiste, volgorde tegen: doodshoofd – eiland – schip. Gebruik dit als volgorde voor het slot van de kapitein.

Draaiknop

Let op: zorg eerst dat je weet wat je kunt achterhalen met het spiegelende dominosteentje voor je verder leest bij de Aanwijzing

Aanwijzing:

Met het dominosteentje heb je kunnen uitvinden dat O = 8. Zet de knop in deze letter-cijfer-combinatie-stand

Oplossing:

Nu de knop in de juiste stand staat, is de waarde horend bij alle verschillende letters op de knop bekend, komen enkele symbolen je bekend voor? Los de rekensom op om de waarde van de Bom te weten.
Met de uitkomt voor de Bom is het mogelijk om de draaischijf ook in de juiste cijfer-symbool-combinatie-stand te zetten en de waarde van alle symbolen af te lezen.

Het Slot

Let op: zorg dat je alle andere raadsel hebt opgelost, voordat je hier de oplossing bekijkt!

De Oplossing:

Oplossing:
De cijfercode bestaat uit drie cijfers.
De puzzel van het kompas wijst een drietal woorden aan op het paneel met het KRAECK-logo. De waarde van deze symbolen eiland, schip en doodshoofd moet gebruiken zijn nodig voor het cijferslot.
Als je de schatkaart doorloopt, kom je er echter achter dat de volgorde van de symbolen anders moet zijn: doodshoofdeilandschip.
De dominostenen wijzen uit dat de waarde van eiland, 1 is.
Doordat je er met het spiegelende dominosteentje achter bent gekomen dat O = 8, kun je de draaischijf bovenop de schatkist in de juiste letter-cijfer-combinatie-stand zetten.
Door de knop op O = 8 in te stellen, weet je ook de waarden van de andere letters. Met behulp van de rekensom onder knop, kun je nu de waarde van de Bom bepalen en de draaischijf ook in de juiste cijfer-symbool-combinatie-stand zetten.
Hiermee is de waarde van alle andere symbolen ook af te lezen en blijkt: doodshoofd = 9 en schip = 7.
Dus de code voor het slot is 9-1-7 en je kunt de schatkist van Kapitein Hebzucht openen.
Gefeliciteerd!